Kan tillsatserna i vår mat göra oss sjuka och feta?

mageForskning har visat på att en vanlig tillsats som emulgeringsmedel kan ge kroniska inflammationer i tarmen. Att tillsatsen kan förändra bakteriefloran i tarmen så att den lättare inflammeras vilket kan leda till att vi får problem och blir sjuka. Just emulgeringsmedel är en väldigt vanlig tillsats i vår processade mat.

För att undvika emulgeringsmedel och andra tillsatser så är det så klart bra att sträva efter att inte äta förädlade livsmedel utan att äta så naturliga produkter som möjligt. Ta gärna för vana att titta på innehållsförteckningen på dina matvaror. Man kan bli riktigt mörkrädd när man läser vad en del färdig produkter och halvfabrikat innehåller. Just emulgeringsmedel brukar börja på E-nummer 400 och finns ofta i bakverk, fruktyoghurt, glass, soppor, såser, fruktkräm, lätt/light produkter som t.ex. lätt creme fraich etc.

Speciellt lätt produkter är det vanligt med emulgeringsmedel eftersom man har svårt för att få produkten att hålla ihop när man tar bort både fett och socker.

I studien såg man också en kombination av tarminflammation och metabolt syndrom. Aptiten ökade, högre blodsocker nivå och mer fetma. Forskare vid ett universitet i USA tror nu att livsmedelstillsatser kan ha en stor påverkan på fetma epidemin.
(Källa: Expressen)

Oavsett vad man anser om denna undersökning så är ändå frågan om vi verkligen behöver dessa tillsatser i vår mat? Vad kostar det samhället på sikt i form av ohälsa? Hur påverkar det dig och dina barn?

Vi kan alla påverka genom att välja de matvaror som känns rätt för dig och din hälsa och ta för vana att läsa innehållsförteckningar och ta medvetna beslut kring vad du stoppar i dig. Var snäll emot din mage och kropp, du ska förhoppningsvis leva med den i många år till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *