Några enkla tips på hur du kan bli piggare och undvika risken för välfärdssjukdomar

Välfärdssjukdomar som övervikt, stroke och diabetes kryper allt längre ned i åldrarna och förekommer redan i 20 årsåldern. Men med bra kostvanor, motion och att man sover bra gör att man minskar risken att bli sjuk i förtid.

Även om du idag känner att du inte äter tillräckligt bra eller tränar regelbundet så är det aldrig försent att ändra på det. Vet du att de flesta av kroppens celler förnyas hela tiden och på tre år har många organ förnyats.

Ofta pratar man om ärftliga sjukdomar men egentligen ärver vi bara anlagen för en sjukdom och genom att påverka hur vi lever så kan vi aktivera dessa gener eller genom att leva lite sundare minimera risken för att de aktiveras. Så du kan ta tag i din situation även om du har sjukdom i släkten.

Studier har visat att antioxidanter lättare tas upp av grönsaker än av frukt. Det kan förklaras av att vi oftast äter annan mat tillsammans med grönsaker och att sammansättningen av olika näringsämnen skulle kunna göra att vi tar upp antioxidanterna bättre.

Antioxidanter är ämnen som skyddar cellerna i din kropp. Genom att äta mycket frukt och grönsaker (obesprutade), örter (torkade eller färska), nyttigare fett (som olivolja, rapsolja, avokado, linfrön och nötter) så kan man minska risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens och även rynkig hud. Så satsa på kvalitet och säsongens grönsaker!

Håll även blodsockernivån balanserad eftersom höga nivåer sliter på kroppens organ och vävnader. Vid höga blodsockernivåer ökar risken för åderförkalkning som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Välj kolhydrater med lågt glykemiskt index (GI) för att undvika kraftiga upp och nedgångar av blodsockernivån. Undvik allt vitt, dvs vitt mjöl, vitt bröd, vanlig pasta, socker och välj istället fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker. Insulinpåslaget minskar också om man börjar måltiden med lite fett och proteiner.

Välj att fokusera på det som är bra och mer hälsosamt än att lägga energi på att tänka på vad du inte bör äta eller som är onyttigt. Fokuserar du på det som är bra så blir det automatiskt att onyttigheter väljs bort eftersom man inte orkar med det. Sedan om det någon gång slinker ner något onyttigt så ha inte ångest för det utan det är helheten som räknas. Äter man hälsosamt vanligtvis så har man utrymme för ett avsteg någon gång då och då.

Även om man försöker leva hälsosamt så räcker det inte alltid till i dagens läge, eftersom vår frukt och grönsaker inte har tillräcklig med näring och att nivåerna av viktiga vitaminer och mineraler har gått ned radikalt bara de senaste 15-20 åren.

Väljer du att lägga till något näringstillskott så ska du vara noga med att det är premium produkter som är noga kontrollerade och att de är naturliga.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *