10 enkla tips att gå ner i vikt

Vill du minska på omfånget och gå ner i vikt?

Jag kommer här ge dig några enkla tips på förändringar som kan hjälpa dig att naturligt gå ner i vikt.

 1. Krydda din mat. Med mer smak i maten så blir du nöjd tidigare och du äter mindre. Men se upp med saltet (det är ingen krydda).
 2. Undvik raffinerat spannmål. När du äter raffinerad mat som t ex vitt bröd så utlöser det en rad händelser i din kropp. Det börjar med förhöjda blodsockervärden som följs av ett ökat insulinpåslag och som förutom alla andra nackdelar som t ex trötthet så lagras fett lättare i kroppen.
 3. Ät så mycket råa grönsaker du kan. Det får din mage att hålla igång och ger många vitaminer. 5 portioner per dag gör garanterat att du kommer att förlora i vikt och få en smalare midja. (Såvida du inte lägger till andra onyttigheter förstås ;-))
 4. Ät frukost! För en lyckad viktminskning och förändring av livsstil så behöver man äta frukost. Kroppen har varit utan bränsle under en hel natt och behöver påfyllning för att den inte ska luras till svält.
 5. Köp inte hem frestelser! Har du bestämt dig för att ändra din livsstil så utmana inte dig själv till att ha sådant du inte vill äta hemma och lätt tillgängligt.
 6. Hunger är kroppens sätt att tala om att den behöver bränsle. Så om du blir sugen på något så kommer du aldrig att tillfredställas genom att äta. Och när du väl har ätit så ska du må bättre inte vara uppsvälld och trött, då har du ätit för mycket.
 7. Sömnen är jätte viktig! Dels för att din kropp återhämtar sig och mineralerna tas upp effektivare under vila och dels för att om man är trött så blir det svårare att orka planera sina måltider och att medvetet äta hälsosamt.
 8. Att äta medan man tittar på TV, läser eller gör något annat samtidigt kan göra att du får i dig 40 procent mer kalorier än om du koncentrerar dig enbart på att njuta av din måltid. Du äter oftast för mycket. Gör istället i ordning en tallrik och sätt dig ner även om du äter ensam. Glöm inte lägga ned besticken då och då.
 9. Blir du sugen, ha din reträtt väg uppgjord i förväg. Bestäm dig redan innan för vad du ska göra när du blir sugen. Drick ett stort glas vatten, ring en vän etc. Oftast försvinner suget efter ca 5 min om du får annat att tänka på.
 10. Vänta 20 minuter innan du väljer till efterrätt. Det är så lång tid det tar för hjärnan att registrera att magen är full.

Att äta hälsosamt tar varken mer eller mindre tid. Det handlar bara om att välja bättre!

 

4 Replies to “10 enkla tips att gå ner i vikt”

 1. Bra tips!
  Det handlar om motivation och prioriteringar! Vanemönster kan vara svårt att bryta, men om man gör andra livsstils förändringar i samband med kostförändringarna brukar det bli lättare!

 2. Jag är smal och vill gå upp i vikt. Jag vill att flera som behöver gå upp i vikt besöker min sida så vi kan byta ideer och ge varandra tips på hur man går upp i vikt.

 3. Jag gillade tipset om kryddad mat. Jag äter ofta ganska “blek” mat. Saltar knappt. Jag tror att det hänger ihop med vällagad mat. Mat som man tex. gör enligt reccept är ofta mer välsmakande och inget som man bara slänger i sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *