Glöm inte D-vitamin i höst och vintermörkret – Bli piggare och få bättre humör

Trött och utan energiBrist på D-vitamin är ett generellt problem för oss här uppe i Norden och de flesta av oss lider brist på D-vitamin. Under sommarhalvåret tillgodoser vi behovet genom solen men eftersom vi tillbringar mer tid inomhus och också skyddar oss bättre i solen med solskyddsfaktor så får vi inte tillräckligt av detta viktiga ämne.

D-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret och minska risken för flera olika sjukdomar som t ex olika cancerformer, högt blodtryck, diabetes, MS, autism etc. D-vitamin hjälper också till att minska risken för benskörhet eftersom det hjälper kroppen att ta upp kalciumet i kroppen.

Det vi ofta kan märka under vinterhalvåret är att man kan känna sig håglös, lättirriterad och trött vilket kan vara ett tecken på att du behöver extra D-vitamin. Var finns då dessa viktiga D-vitamin förutom det vi får genom att vistas i solen? Naturligt så finns det i fet fisk, lever, äggula, smör och olika mejeriprodukter, men oftast så har mejeriprodukter berikats med D-vitamin eftersom den naturliga försvinner i mejeriprocessen.

Den D-vitamin vi får i oss genom att vistas i solen kan lagras ca 3-4 månader, så här års behöver vi därför oftast någon form av tillskott eftersom vi har svårt att tillgodogöra oss tillräckligt med D-vitamin genom kosten.

I en intervju med en forskare och psykiatriker i MåBra nyligen så framkommer det att ”minst hälften av oss svenskar har underskott på D-vitamin under vinterhalvåret.” Han påtalar också att ”Är man överviktig, mörkhyad eller över 60 år har man dessutom svårare att tillgodogöra sig D-vitamin från solen. Vi reagerar olika på D-vitaminbrist. En person som nästan ligger på normalnivå kan vara helt ur fas, känna sig håglös, labil och ledsen. Medan en annan med svårare brist kanske inte känner av något alls.” (källa: MåBra)

I en annan artikel lyftes vikten av D-vitamin för immunförsvaret men också för att minska risken för demens, parkinsons och alzheimer. (”Rädda hjärnan med D-vitamin”, källa: Expressen)

Förutom att stärka immunförsvaret och göra vad man kan för att slippa förkylningar och influensa så hjälper alltså D-vitaminet kroppen att ta upp kalcium. Kalcium är bl a viktigt för vårt skelett. Olika mineraler är som bekant viktigt för många olika saker. Råder det brist på mineraler så försöker kroppen reglera sig själv för att komma tillrätta med problemet. Men var tar den det ifrån? Jo skelett, hud, hår och naglar vilket gör att vi på sikt kan få benskörhet, och hud och hår blir livlöst och tråkigt, naglarna spricker.

För prestationsidrottaren är det oerhört viktigt att immunsystemet fungerar för att kunna upprätthålla träning och inte bli sjuk och att man återhämtar sig snabbt efter träning och tävling.

Tyvärr så räcker det alltså inte längre till med att äta vanlig mat och vistas i solen utan många behöver också någon form av tillskott.

Är du intresserad av ett näringstillskott som ger dig både det viktiga D-vitaminet och rätt balans av mineraler som innehåller förutom D-vitamin bl a magnesium, kalcium, kalium, krom, mangan, koppar, zink, järn och selen. Hjälper också kroppen till rätt PH balans, att stabiliserar blodsockret och för återhämtning t ex efter träning.

Håll dig frisk, var pigg och stärk ditt immunförsvar i vinter.
Här kan du beställa Mineraler+D.

One Reply to “Glöm inte D-vitamin i höst och vintermörkret – Bli piggare och få bättre humör”

  1. Bra inlägg. D-vitamin är så otroligt viktigt för många kroppsfunktioner och D-vitamin brist är otroligt vanligt i vårt kalla klimat. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten är mer eller mindre omöjligt. Jag tar själv optimala doser av D-vitamin genom kosttillskott och är medveten om vilken enorm skillnad det gör för det allmänna välmåendet och immunförsvaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *